Lavrov v Sýrii: Chceme, aby Arabi žili v mieri; Asad si uvedomuje zodpovednosť

07.02.2012 Celý región

Damask/Moskva/Ankara 7. februára (TASR) - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov začal dnes v Damasku rozhovory so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom a vyhlásil, že Moskva chce, aby Arabi žili v mieri. Lavrov tiež uviedol, že sýrsky líder si uvedomuje svoju zodpovednosť. Informácie priniesla ruská agentúra RIA Novosti.

\"Každý líder každej krajiny si musí byť vedomý svojho podielu zodpovednosti. Vy si svoj uvedomujete,\" povedal Lavrov v Damasku.

Lavrov ďalej vyhlásil, že \"je v našom záujme, aby Arabi žili v mieri a zhode\".

Tisíce Sýrčanov mávalo ruskými vlajkami a pozdravovalo Lavrova, keď dnes pricestoval do Damasku na rozhovory s prezidentom Asadom o ukončení násilia v krajine. Lavrov bude žiadať urýchlenú stabilizáciu v Sýrii uplatňovaním demokratických reforiem, uviedol Kremeľ.

Lavrovova návšteva sa koná niekoľko dní po tom, čo spojenci Sýrie Rusko a Čína vetovali rezolúciu Bezpečnostnej rady (BR) OSN, navrhnutej západnými a arabskými krajinami. Tá odsudzuje krvavé potláčanie sýrskych odporcov režimu prezidenta Asada a vyzýva ho, aby odovzdal niektoré svoje právomoci svojmu zástupcovi. Sýrska vláda už predtým odmietla tento arabský plán a označila ho za zasahovanie do vnútorných záležitostí Sýrie.

Bezpečnostné sily Asadovho autoritárskeho režimu zatiaľ vystupňovali útok na nepoddajné mesto Homs a použili tanky a guľomety na znovuzískanie štvrtí obsadených povstalcami.

Živé televízne zábery zo sýrskeho hlavného mesta Damask zachytávali Lavrovovu kolónu vozidiel, ako sa pohybuje po bulvári al-Mazza, ktorý lemovali tisíce Asadových zástancov. Tí prišli vyjadriť vďaku Moskve za jej podporu a odmietnutie rezolúcie BR OSN.

Šéf ruskej diplomacie Lavrov a šéf ruskej zahraničnej spravodajskej služby Michail Fradkov smerovali vtedy do prezidentského paláca na stretnutie s Asadom.

\"Ďakujeme vám, Rusko a Čína\", hlásal jeden transparent, na ktorom boli aj fotografie Asada a ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva. Mnoho ľudí stálo v daždi a nieslo sýrske zástavy, ako aj červeno-modro-biely ruský pútač a balóny.

Od začiatku povstania vlani v marci bolo v Sýrii zabitých už vyše 5400 ľudí, uviedla OSN začiatkom minulého mesiaca. Od zverejnenia tejto správy však zahynuli ďalšie stovky ľudí, ale podľa vyjadrení OSN je nemožné údaje overiť.

\"Som tu, aby som sa poďakovala Rusku za jeho postoj v čase svetového sprisahania voči Sýrii. Kiež by mali Arabi podobný postoj,\" povedala 45-ročná žena, ktorá dnes čakala na Lavrovov konvoj.

Turecko medzitým prostredníctvom premiéra Recepa Tayyipa Erdogana oznámilo, že pripravuje novú iniciatívu s krajinami, ktoré sa stavajú proti sýrskej vláde. Erdogan označil vetovanie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o Sýrii zo strany Ruska a Číny za \"debakel\".

\"Pripravujeme novú iniciatívu, ktorá stojí za sýrskym ľudom, nie za sýrskou vládou,\" povedal predseda tureckej vlády na stretnutí svojej vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) v Ankare. Ďalšie podrobnosti neposkytol. \"To, čo sa stalo v OSN v súvislosti so Sýriou, je debaklom civilizovaného sveta,\" zdôraznil Erdogan.

Informácie sprostredkovali agentúry AP a Reuters.
 

Vyberte región